Uutiset 13.9.2023 06:00 Tilaajille

4H yhdistyksen Ekoteko pitää pintansa

Mira Markkanen-Vänttinen

Kierrätyspiste Ekoteko pitää ovensa edelleen avoimena, vaikka 4H-yhdistyksen hanke päättyy. Yhdistys pyörittää kierrätyspistettä loppuvuoden omakustanteisesti, kertoi hanketyöntekijä Terhi Piispa-Helisten.

4H-yhdistys avasi kierrätyspisteen kirkonkylässä osana Nuorten Ekoteko –hanketta. Hankeaikana yhdistys on työllistänyt kierrätysmyymälässä kerrallaan 2-3 ihmistä ja kesäaikana myymälässä on toiminut nuorten 4H-yrittäjien kahvila. Hanke päättyy syyskuun lopussa, mikä vähentää tuloja hanketuen verran. 4H-yhdistys haki Rantasalmen kunnalta avustusta loka-joulukuun ajaksi turvatakseen kierrätyspisteen toiminnan ennen odotettua uutta hanketta ensi vuoden alussa. Kunta ei myöntänyt avustusta. Terhi Piispa-Helisten kertoi, että yhdistys toivoi avustusta, koska hankerahoituksen loputtua oli epävarmaa, riittääkö kierrätyspisteen oma tulorahoitus kattamaan kaikki kustannukset. Yhdistys haki kolmen kuukauden ajaksi tukea yhteensä 4500 euroa, 1500 euroa per kuukausi. Summa olisi yhdistyksen arvion mukaan varmistanut, että kierrätysmyymälä voidaan pitää auki seuraavat kolme kuukautta, ennen seuraavan hankkeen alkamista. Rantasalmen 4H-yhdistyksellä on vireillä uusi hanke, joka jatkaa kierrätysteemaa ensi vuonna, mutta eri näkökulmasta. – Ekoteko –hankkeen tavoitteena oli, että kierrätyspisteen toiminta jatkuisi hankeajan jälkeen ilman tukea. Kirpputorin ja kahvilan myynti onkin kehittynyt hyvään suuntaan sitä mukaa kun tieto paikasta on levinnyt. Ekoteko on osoittanut tarpeellisuutensa, Terhi Piispa-Helisten sanoo. Hän kertoi, että kunnan kielteinen avustuspäätös oli harmillinen. 4H-yhdistyksessä ei kuitenkaan lannistuttu, vaan päätettiin jatkaa sitkeästi eteenpäin. – Toivomme, että ihmiset käyvät ostoksilla ja kahvilla edelleen, niin että toiminta saadaan kunnolla kannattamaan, Piispa-Helisten tiivisti. Kunnanhallitus esitti kielteisen avustuspäätöksen yhteydessä, että kunta selvittää mahdollisuuksia tarjota kierrätyspisteelle uutta paikkaa kunnan omistamista tiloista. Terhi Piispa-Helistenin mukaan kunnasta ei ole otettu yhteyttä mahdollisen uuden toimitilan merkeissä. Nykyinen liikepaikka on vuokrattu yksityiseltä omistajalta. Kylän paras paikka – Täällä tavataan joka päivä. Neljä kertaa päivässä käydään kahvilla, kehaisee
Kierrätyspiste Ekoteko pitää ovensa edelleen avoimena, vaikka 4H-yhdistyksen hanke päättyy. Yhdistys pyörittää kierrätyspistettä loppuvuoden omakustanteisesti, kertoi hanketyöntekijä Terhi Piispa-Helisten.

Haluatko jatkaa lukemista?

Artikkeli on luettavissa Rantasalmen Lehden tilaajille. Kaikkiin tilauksiin sisältyy kirjautumistunnukset.