Kulttuuri 29.11.2023 06:00

Anu, Joonas ja Samuli joulukonsertoivat

Mira Markkanen-Vänttinen

Joulun odotukseen jo vuosia kuulunut Anu Ontrosen ja Joonas Orrainin joulukonsertti kuullaan tänä vuonna Rantasalmen kirkossa jo sunnuntaina 10.12. Oopperalaulajien kotikunnassa järjestettävän konsertin säestäjänä on pianisti, kanttori ja oopperalaulaja Samuli Takkula, joka on myös Anun puoliso.

Anu Ontronen ja Joonas Orrain ovat pitäneet yhteisen joulukonsertin Rantasalmella perinteisesti muutama päivä ennen joulua. Joonas kertoi, että rantasalmelaislähtöiset muusikot aloittivat yhteisesiintymiset joulun tuntumassa pianisti Marianne Rönkkösen kanssa. Ajatuksena oli, että konsertti ajoittuu niin, että myös Rantasalmelle joulun viettoon tulevat ihmiset voivat tulla konserttiin. Pari viikkoa aikaisemmin, nyt toisena adventtina, pidettävän konsertin säestäjän he löysivät ”ihan lähipiiristä”, sillä Ruotsissa asuvan Mariannen ei ollut mahdollista päästä paikalle. 

Joonas kertoi, että joulukonsertin ohjelmisto koostuu perinteisistä, ihmisten rakastamista joululauluista, joiden joukkoon sovitetaan myös oman aikamme joululauluja. Samuli Takkulan mukanaolo mahdollistaa, että osa lauluista on mahdollista säestää flyygelin sijaan uruilla.

Joonas kertoi, että konserttipäivänä kirkossa on ennen konserttia jumalanpalvelusmessu, mihin he ovat lupautuneet avustamaan. Messu alkaa kello 16 ja konsertti kello 18. Konsertin järjestävät esiintyjät yhteistyössä Rantasalmen kappeliseurakunnan kanssa.

Joonas Orrain, Anu Ontronen ja Samuli Takkula ovat Kansallisoopperaan kiinnitettyjä laulajia, joilla on takanaan vähintään kymmenvuotinen ammattilaisura. Työn lisäksi Anun ja Samulin yhteistyö jatkuu kotioloihin kun taas Joonas ja Samuli jakavat ainoastaan työhuoneen työpaikalla.

Anu Ontronen on tällä hetkellä pienen tyttären kanssa perhevapaalla, mutta hän on palaamassa töihin vuoden vaihteessa. Anulla on seuraava solistirooli helmikuussa ohjelmistoon tulevassa oopperassa Jevgeni Onegin. Joonas Orrain laulaa loppuvuoden viime perjantaina ensi-iltaan tulleen Lepakon kuorossa. Lisäksi hän opettaa laulua Saiturin joulu baletissa.

Joonaksen ja Samuli Takkulan seuraavat solistitehtävät ovat Karmeliitta sisarissa, minkä esityskausi alkaa ensi tammikuussa.