Pääkirjoitus 13.12.2023 06:00

Arvot päätöksenteossa

Markku Leskinen

Etelä-Savon hyvinvointialueen valtuustokokouksessa keskusteltiin aluksi puolitoista tuntia siitä, että tapahtuiko edellisessä hallituksen kokouksessa muotovirhe, minkä perusteella talousarvioesitys tulisi palauttaa valmisteluun. Asiasta äänestettiin. Tuloksen mukaan asian käsittelyä kokouksessa jatkettiin (39 Jaa, 18 Ei) eriävien mielipiteiden kera. Asialistan käsittely vei kuitenkin yli 6 tuntia, mutta loppuun asti ei ylletty. Kokousta päätettiin jatkaa seuraavana päivänä.

Monipäiväiset kokoukset eivät voi olla kenenkään etu. Toisaalta on tärkeää, että demokratian nimissä pitää voida keskustella asioista ja päätöksentekojärjestyksien oikeellisuudesta. Jälkimmäiseen tilanteeseen on varattu oikaisumenettely. Valtuustossa käyty keskustelu jääviydestä oli monipolvinen, mutta ilmeisen haastava kokonaisuus myös lakimiehille. 

Rantasalmen vuodeosastolle sanotaan nyt hyvästit. On brutaali fakta, että Rantasalmelle tämä päätös on palveluiden heikennys. Vastaavaa palvelua tarjotaan muualla, jonne omaisilla on pitempi matka. Talouden kovat lait tallaavat muut eettiset sitoumukset alleen. Palveluiden yhdenvertaisuuden toteutumisessa palvelun läheisyys ei toteudu jatkossa nykytilannetta vastaavasti.

YK:n ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus täytti kymmenes joulukuuta 75 vuotta. Sen ytimessä on ihmisten tasavertaisuus. Suomen perustuslaki (731/1999) toteaa yhdenvertaisuuden perusoikeutena. Tässä me nyt kuitenkin totuttelemme ajatukseen, ettei vuodeosastopalvelu Rantasalmella ole yhdenvertaisuuskysymys Eloisan omien arvojen mukaisesti. Myö yhdessä -periaate alkaa saada sisältöjä, joiden perusteluina ovat taloudelliset arvot. ”Kestävä ja mahdollistava talous” on laadullisena tavoitteena. Niin on myös ”sujuvat ja oikea-aikaiset palvelut lähellä”.