Pääkirjoitus 17.4.2024 06:00

Ei syrjinnälle

Markku Leskinen

Suvaitsevuus, siinäpä haastetta meille jokaiselle. Tähän teemaan pureutuu tämän vuoden musikaali PROM. Tarinan idea perustuu tositapahtumaan USA:ssa Mississipin osavaltiossa. Constance McMillen (musikaalissa Emma Nolan) olisi halunnut tuoda tyttöystävänsä lukion (high school) ylimmän luokan lukukauden päättäjäistansseihin. Tätä ei koulu hyväksynyt. Elettiin kuitenkin jo vuotta 2010. 

Haastavaa aihetta tarkastellaan musikaalissa myös komedian keinoin. Broadwayn tähdet lähtevät tukemaan Emmaa ja he kohtaavatkin pikkukylässä monenmoista. Suomen kantaesityksen lämmittelyksi voikin katsoa musikaalin elokuvaversion (Netflix).

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet puhututtavat Suomessakin. Esimerkiksi kirkollinen avioliittoon vihkiminen on herättänyt laajaa keskustelua. Entä millaisia tuntemuksia ovat herättäneet Tanssii tähtien kanssa -ohjelman nais- ja miesparit? Sateenkaariperheiden vanhemmuus on ollut tapetilla.

Syrjintää tapahtuu monista syistä ja monenlaisissa tilanteissa koulumaailmasta työelämään. Pitkään jatkuneena syrjintä on kiusaamista. Perusoikeuksien luettelo on pitkä, mutta niiden kesken ei ole tärkeyseroja. Yhdenvertaisuuslaki (1325/2014) säätää tarkemmin suoran ja epäsuoran syrjinnän kieltämisestä, sen mukaan ketään ei saa syrjiä. Laki koskee viranomaisia ja koulutuksen järjestäjiä.

Harjurinteen Thaimaa-teeman tapahtuma on hyvä esimerkki yhdenvertaisuuden edistämisestä. Siinä kohtaa ihmisten välinen erilaisuus hyvällä tavalla ja arvostaen. Erityispedagogiikan opiskelijoiden paidassa todettiin taannoin ”Eläköön erilaisuus”.

Valitettavasti yhdenvertaisuuslain henki on jo vaarantumassa hyvinvointialueiden toimissa. Jostakin pitää säästää, mutta mistä? 

Hyvinvointivaltion rakentaminen on tuonut askeleittain parannuksia tavallisten ihmisten elämään. Nyt olemme tilanteessa, että etuuksia ja palveluita pitää huonontaa Suomen talouden heikon tilanteen takia. Syrjäseudut ovat suurimmassa riskissä. 

Elinkustannukset kasvavat arvonlisäveron noston myötä. Tämä mielestäni parempi tapa kuin lähteä myymään valtion omaisuutta. Pian tiedetään lisää leikkauskohdista. Arpia tulee, mutta sisulla eteenpäin.