Pääkirjoitus 22.5.2024 06:00

Elinvoimaisuutta

Markku Leskinen

Tuore Yrittäjien teettämä kuntabarometri 2024 on Taloustutkimuksen toteuttama tutkimus, joka toteutettiin sähköpostitse informoituna nettikyselynä. Kuntakohtaisiin vertailuihin on kuitenkin suhtauduttava varauksella, koska Rantasalmella vastaajien lukumäärä oli pieni (n=15). On harmillista, että vastaajien lukumäärä tipahti edellisestä selvityksestä vuodelta 2022 (n=47).

Maakuntatason tarkastelut osoittavat, että Etelä-Savolla olisi paljon kirittävää. Valitettavan monessa elinvoima-arvioinnissa tulos oli maakuntien joukossa häntäpäässä. Alueen yrittäjät (n=123) raportoivat kuitenkin osallistuvansa varsin aktiivisesti kunnallisen tai seudullisen kehitysyhtiön verkostoitumistilaisuuksiin. 72 % prosenttia ilmoitti osallistuvansa, mikä oli maakuntavertailussa korkein osallistumisaste. Tuloksiin kannattaa perehtyä. Siten saa paremman kuvan siitä, miten maakunnassa mennään yrittäjien kokemana (yrittajat.fi).

Elinvoimaisuudelle saadaan virtaa paikallisella toimeliaisuudella. Tästä onnistuneena esimerkkinä on Apulanta-yhtyeen kanssa toteutettu lauantain Minusta kasvaa puu -tapahtuma. Sen laittoi liikkeelle Rantasalmen Nuorten palveluiden Jenna Roponen, joka osallistui edelliseen Apulantametsän istutukseen. Rantasalmi sai näin runsaasti hyvää ja vieläpä ilmaista julkisuutta. Apulanta-yhtyeen ”Minusta kasvaa puu. Meistä kasvaa metsä” on hieno esimerkki luontotietoisuuden edistämisestä. Myös K-kauppa Hummerin kesänavaus ja toukosiunaus ovat elinvoimaisuudelle tärkeitä tapahtumia. 

Elinvoimaisuutta vahvistaa myös Kodinkoneliikkeen jatkuminen yrittäjän jäädessä eläkkeelle. SatuKukka ja Satun Kodinkoneet palvelee nyt yhdessä kivijalassa. 

Tapahtumia ja terveyttä edistävää metsää ja luontoa löytyy läheltä. Suurin haaste taitaa kuitenkin olla siinä, että saa itsensä liikkeelle. Voisimmeko luvata, että tänä kesänä teen jotakin uutta?

Näytä mainos