Uutiset 17.5.2023 06:00

Eloisan ensimmäinen osavuosikatsaus ennustaa 41 miljoonan alijäämää

Toimitus

Etelä-Savon hyvinvointialueen ensimmäisen osavuosikatsauksen perusteella laadittu talousennuste näyttää 41,1 miljoonan alijäämä. Talouden ensimmäisen kvartaalin tiedot olivat Eloisan hallituksen käsittelyssä 11.5.2023.

- Talouden suhteen elämme sumuisissa näkymissä, sillä muuttuvia tekijöitä on paljon. Hyvinvointialueiden käynnistämisen johdosta sekä Eloisan oma että yhteiskumppaneidemme tietopohja taloudellisesta tilanteesta on vielä pitkälti aiempien organisaatioiden tietoihin perustuvien arvioiden varassa. Tietojärjestelmien muutokset ja ohjelmien integrointi ovat aiheuttaneet työtä liki kaikkialla arvioitua enemmän. Viime vuoden rahoitusmuutosten vaikutuksia tälle vuodelle on myös vielä hankala arvioida. Valtiontalouden sopeuttamistarve voi vaikuttaa hyvinvointialueiden tilanteeseen hyvinkin merkittävästi, samoin palkkojen harmonisointi, luettelee talousennusteen liittyviä tietovajeita konsernipalvelujen toimialajohtaja Sami Sipilä.

Osavuosikatsauksessa raportoidaan käyttötalouden, investointien, tuloslaskelmaosan ja rahoitusosan toteutuminen. Lisäksi tuotetaan tilinpäätösennuste talousarviovuodelle.

- Nyt tehdyn ennusteen mukaisesti ei vielä tehdä talousarviomuutoksia, koska myös taloussuunnitteluohjelman vaihdos joudutaan tekemään ennen tätä. Käytännössä talousarviomuutos voidaan tehdä aikaisintaan elokuussa puolen vuoden toteuman perustella ja samalla aikataululla valtiovarainministeriöön toimitetaan ennuste puolen vuoden perusteella, Sipilä kertoo. 

Talousarvion mukaiset hyvinvointialueen menot kuluvalle vuodelle olisivat noin 855 miljoonaa euroa.