Uutiset 24.5.2023 06:00

Fysioterapeutin suoravastaanotolle pääsee nyt myös etänä

Toimitus

Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisassa on otettu käyttöön toukokuun alussa videovälitteisesti tapahtuva fysioterapeutin etäsuoravastaanotto. Etävastaanotot ovat jatkossa saatavilla Savonlinnassa, Kerimäellä, Punkaharjussa, Enonkoskella ja Rantasalmella. Palvelu laajennetaan myöhemmin tänä vuonna koko hyvinvointialueelle.

- Olemme Eloisassa lähteneet kokeilemaan etävastaanottoa fysioterapeutin suoravastaanotossa, jotta palvelun tarjonta olisi tasapuolista ja oikea-aikaista asuinpaikasta riippumatta. Etävastaanotto on jo lääkäreillä käytössä, ja nyt kokeilemme, miten tämä toimisi fysioterapeutin vastaanotolla.  Testaamme ja arvioimme palvelua ensin Savonlinnan alueella. Sen perusteella osaamme jatkossa suositella, millaisia asioita ja vaivoja voidaan hoitaa etäyhteydellä, ja milloin tarvitaan lähivastaanottoa. Tarkoitus on laajentaa toiminta jatkossa koko hyvinvointialueelle, kertoo tulosaluepäällikkö Lotta-Sofia Kosonen.

 Fysioterapeutin suoravastaanotolta saa apua tuki- ja liikuntaelinongelmiin ilman lääkärin lähetettä. Suoravastaanotto tarkoittaa sitä, että tuki- ja liikuntaelinoireinen asiakas ohjataan laadittujen kriteerien perusteella suoraan fysioterapeutille lääkärin vastaanoton sijaan.

Tällä mahdollistetaan kuntoutustoimenpiteiden käynnistäminen mahdollisimman nopeasti toiminta- ja työkyvyn palauttamiseksi. Suoravastaanoton fysioterapeutti on saanut laajennettuun tehtävänkuvaan erityiskoulutuksen.

- Etävastaanotolla fysioterapeutti arvioi videoyhteyden välityksellä asiakkaan arkiympäristössä tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja kipua. Ajalla kartoitetaan asiakkaan tilanne asiakasta haastattelemalla sekä testaamalla asiakkaan toimintaa ja liikkeitä. Yhdessä asiakkaan kanssa tehdään jatkosuunnitelma, ja asiakas saa ohjeita ja neuvontaa toiminta- ja työkyvyn ylläpitämiseksi, kertoo fysioterapeutti Anu Hietalampi.

Näytä mainos