Uutiset 31.5.2023 06:00

Haaveissa laituri

Markku Leskinen

Laitureiden hankinta alkaa kuntakohtaisten säädösten selvittämisestä. Varsinkin pidempää laituria suunnitellessa on hyvä varmistaa kunnan rakennusvalvonnasta tai rantakaavasta tarvitseeko laituriprojekti luvan. Tämä on siis aina kuntakohtainen asia.

Rantasalmella toimiva Savorak on laitureiden ja tarvikkeiden avainlippuyritys. Se on perustettu 2008, joista yksi alkuperäisperustaja Tomi Kokkonen on nykyinen toimitusjohtaja. 2019 yritys muutti Rantasalmelle Savonlinnasta. 

Savorakin markkinointi- ja hallintopäällikkö Elina Reijonen kertoo, että laiturin hankinta alkaa rantakatselmuksella, joka ei maksa asiakkaalle mitään. Siinä käydään läpi asiakkaan kanssa toiveet ja otetaan huomioon paikalliset olosuhteet. Rannan muoto, syvyys, tuulet ja talvella jää vaikuttavat siihen millainen laituri paikalle sopii, jotta se kestäisi olosuhteet ja palvelisi asiakkaan tarpeiden mukaisesti. Katselmus ei sido asiakasta mihinkään. Vakiolaiturin toimitusaika on kahdesta kolmeen viikkoon. 

Reijonen kertoo, että Savorakin kautta onnistuu myös avaimet käteen -tyylinen laituriprojekti. Usein laiturin rakentaminen edellyttää rantatöitä ja kulkureittien rakentamista. Jos rannassa tehdään konetöitä, kuten ruoppausta, niin siihen tarvitaan aina lupa. Savorakin tuotannosta yli puolet on yksityisasiakkaiden laitureita, mutta venesatamien rakentaminen on nykyään kasvussa. 

Tuotevalikoimassa on monenlaista hyödyllistä. Reijonen sanookin, että laituri olisi parempi suunnitella niin, että sen varustelu riittää pitkälle tulevaisuuteen. Monet lisävarusteet sopivat myös omakotitalon terassille. Valikoimassa on myös apuvälineitä ja esteettömiä ratkaisuja. Savorakilla on Rantasalmella laituritarvikemyymälä, josta löytyy osia myös omiin projekteihin. Yrityksen nettisivustolta löytyy verkkokauppa ja laiturisuunnitteluohjelma (savorak.fi).  

Savorakin kautta voidaan toteuttaa vesistökuljetukset asiakkaiden tarpeiden mukaan. Joskus rakennuspaikka on maaltapäin vaikea saavuttaa tai kohde on saaressa niin apu saattaa löytyä vesistökuljetuksesta. Kun tarvitaan kuljettaa esimerkiksi rakennustarvikkeita, koneita, maa-aineksia, mökkipaketteja tai laitureita, niin homma saadaan tehtyä uudella matalan syväyksen aluksella. Sillä pääsee lähelle rantaa, josta tavarat nostetaan 22 metrin nosturilla maihin.