Pääkirjoitus 1.2.2023 06:00

Hyvinvointia rantasalmelaisille

Markku Leskinen

Hyvinvointi on jotakin sellaista, että elämän suuret ja pienet asiat ovat järjestyksessä. Arkinen elämä sujuu ja siinä on mieltä kohottavia elämyksiä sopivasti annosteltuna. Hyvinvoinnin vastaparina on pahoinvointi. Hyvinvointi ja pahoinvointi ovat elämäntilanteen vaa’assa kamppailemassa siitä, kumman painoarvo tuntuu suuremmalta.

Jokaisella on omia hyvinvoinnin kokemusta edistäviä tekijöitä. Ne ovat niitä asioita, jotka tuottavat meille iloa. Jokaisella on myös pahoinvointia tuovia, niitä mieltä harmittavia tekijöitä. Huomaan, että ilon kokemukset livahtavat mielestä nopeasti pois, mutta harmittaviin asioihin jään kiinni pitemmäksi aikaa.

Me ihmiset tulkitsemme jatkuvasti itseämme ja meille tapahtuvia tilanteita. Sama tilanne voi toiselle olla ilon aihe ja toiselle rasite. Varsinkin harmitusherkkiin tilanteisiin ja asioihin liittyvät tulkinnat ovat tärkeitä, se tuoko tulkintani hankalista asioista lisäkuormaa vaakaani. Kokemusvaakani heiluu siten puolelta toiselle. Hyvinvoinnin asteesta kertoo oikeastaan se, kummalla puolella vaaka viihtyy pitempään. Sen takia hyvinvoinnin edistämiseen on satsattava koko ajan.

Hyvinvointia edistäviin tekoihin on ryhdyttävä itse. Jos ei ala tekemään iloa tuottavia asioita, ne eivät tapahdu. Se on kuin katsoisi herkkukaupan valikoimaa ikkunan takaa: monenlaista herkkua on tarjolla, mutta minä en pääse maistelemaan.

Rantasalmella on monia tahoja, jotka tuovat tarjolle hyvinvoinnin tekijöitä. Ei riitä, että niistä vain kuulee ja tietää, pelkästään katsoo näyteikkunan takaa. Oman hyvinvoinnin edistäminen on tekemistä ja osallistumista. Hyvinvointia tukevista tilaisuuksista tulee tiedottaa, jotta löytäisimme niihin. Lehden nettisivun ilmainen tapahtumakalenteri on tarkoitettu tähän. Julkaisemme edellisen vuoden tapaan tapahtumakalenteria myös painetussa lehdessä.