Pääkirjoitus 10.12.2023 19:21

Juhlaa ja huolenaiheita

Markku Leskinen

Itsenäisyyspäivää on juhlittu monipuolisesti. Lasten kanssa järjestetty juhla päiväkoti Kuutissa oli varmasti kasvattava kokemus lapsille. Tästä voisi tulla perinne. Nuorten ja aikuisten juhlista voimme lukea seuraavasta lehdestä. Nämä juhlat ja tapahtumat antavat arvon sille, että voimme elää vapaassa maassa. Tämä vapaus ei ole nykymaailmassa itsestään selvyys, vaan sitä tulee kaikin voimin puolustaa. Itsenäisyyden ja itsenäisyyspäivän juhlat juurruttavat myös isänmaallisuutta tuleville sukupolville. 

Olemme siirtyneet joulunaikaan. Rantasalmella joulukausi avattiin torilla lauantaina. Itse Lipponenkin oli tällä kertaa lavalla. Hallituksen puheenjohtaja Eero Sistonen piti kunnan edustajana puheen (luettavissa digiuutisesta). Tapahtuma kokosi arviolta kolmisen sataa kävijää nauttimaan puurosta ja ostamaan torikauppiaiden tuotteita. Paikalle saatiin myös joulupukki, jonka karkkikori kiinnosti varsinkin lapsia. 

Samassa yhteydessä julkistettiin vuoden 2023 rantasalmelainen yrittäjä. Valinta kohdistui Matti Leppäseen, jonka yritys Javendia Oy toteuttaa erilaisia rakennus- ja remontointihankkeita ympäri Suomea. Kunta muisti yrittäjää taululla. Kunniakirja ja pysti luovutettiin illalla yrittäjien pikkujoulujen yhteydessä. 

Hyvinvointialueen hallitus on päätynyt äänestyksen jälkeen esittämään valtuustolle, että Rantasalmen vuodeosasto lakkautetaan. Nyt näyttää siltä, että päätös vahvistetaan seuraavassa valtuuston kokouksessa. Tämä on vasta ensiviesti tulevasta, kun Eloisa pyrkii vähentämään vuokrakulujaan. Vuoden 2026 budjetti tulisi olla tasapainossa, mikä nykytiedon varassa arvioituna on suorastaan mahdoton tehtävä.

Yleisönosastokirjoitus pohtii monien muidenkin kuntien pulmaa. Mitä voisi tehdä tyhjille tai vajaakäytössä oleville teollisuushalleille? Hallintosäännön mukaan omistajaohjauksesta ja valvonnasta vastaa kunnanhallitus, jonka tulee antaa valtuustolle puolivuosittain raportti tavoitteiden toteutumisesta, arvion tulevasta kehityksestä ja riskeistä. Kiinteistö Oy Rantasalmen Teollisuustilat on ollut tappiollinen viimeiset kolme tilikautta. Kirjoittaja on oikeassa, että yhtiölle pitäisi tehdä jotakin. Kunnan kannalta myynti hyvään hintaan olisi toivotuin ratkaisu, mutta se ei ole realistinen visio. Hallin pitäminen varastotilana ei tule kasvattamaan vuokratuloja myöskään tulevaisuudessa. Riskinä on, että kunnan on rahoitettava yhtiötä jatkossakin säädösten sallimissa rajoissa. Kovin montaa vuotta ei ole järkevää tekohengittää tappiollista yritystä.