Uutiset 26.4.2024 08:55

Kemin ja Savonlinnan kaupungit tyrmäävät sosiaali- ja terveysministeriön asettaman työryhmän selvityksen

Toimitus

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä julkaisi 11.1.2024 raportin, jossa se esittää valtakunnallisen sairaalaverkon tiivistämistä ja niiden tehtäväjakoon merkittäviä muutoksia. Raportin perusteella pääministeri Orpon hallitus linjasi kehysriihessä 16.4.2024 sairaala- ja päivystysverkon tulevaisuutta. Hallitus päätti tehdä muutoksia Kemin ja Savonlinnan sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Hallitus perusteli muutoksia tavoitteena tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan. Raportissa ja sen pohjalta tehdyissä päätöksissä ei otettu lainkaan huomioon ehdotettujen muutosten vaikutuksia alueellisesti tai välillisesti.

Yhteinen kannanotto 

Kemin ja Savonlinnan kaupungin edustajat ovat laatineet yhteisen kannanoton, jossa  kaupungit tyrmäävät sairaalaverkkoa koskevan uudistuksen. Kannanotto luovutetaan Etelä Savon ja Lapin kansanedustajille sekä hyvinvointialueiden johdolle eduskuntatalolla  26.4.2024. Kannanotossa todetaan, että kehysriihessä 16.4.20242 tehdyt päätökset romuttavat vasta vuoden toiminnassa olleen hyvinvointialuemallin, aiheuttaen sen, että  potilasturvallisuus vaarantuu ja kustannukset kasvavat. Lisäksi päätetyt muutokset  aiheuttavat räikeää eriarvoisuutta maakunnallisesti, kun muutoksen pohjana käytetyssä  selvityksessä ei ole lainkaan huomioitu aluetaloudellisia ja välillisiä vaikutuksia.  

Päätetty rahoitusrakenne ei vastaa todellisuutta 

Nykyisen rahoitusmallin perusteena käytetään väestömäärää, mutta siinä ei oteta lainkaan  huomioon alueellisia eroja. Samaan aikaan kun nuoret muuttavat pois, jäljelle jää kasvava  vanhusväestö, joka tarvitsee yhä intensiivisempää ja kalliimpaa hoitoa, joka puolestaan  aiheuttaa kriisin maakunnille.  

Kehysriihen päätösten perusteena käytetty selvitys ei perustunut tutkittuun tietoon, eikä  valmistelussa kuultu riittävän laajalti asiantuntijoita eikä raporttia varten ole tehty  minkäänlaisia aluetaloudellisia vaikuttavuusarvioita. Nyt tehdyt päätökset aiheuttavat ison  riskin Savonlinnan ja Kemin kaupunkien tulevaisuudelle”, toteaa Savonlinnan  kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Terho Kaskinen

Hoitotakuun muuttaminen vaarantaa potilasturvallisuuden erityisesti Itä- ja Pohjois Suomessa 

Kehysriihessä päätetty hoitotakuun heikentäminen kiireettömässä hoidossa kahdesta viikosta  kolmeen kuukauteen ja suunterveydessä 3 kuukaudesta 6 kuukauteen merkitsee palvelutason  laskua, joka iskee erityisesti ikäihmisiin.

26.4.2024 

Kehysriihessä päätetty hoitotakuun heikentäminen kiireettömässä hoidossa kahdesta viikosta  kolmeen kuukauteen ja suunterveydessä 3 kuukaudesta 6 kuukauteen merkitsee palvelutason  laskua, joka iskee erityisesti ikäihmisiin. Hoitotakuun heikentäminen aiheuttaa sekä  kiihdyttää nykyisen palvelurakenteen ja tason alasajoa erityisesti Etelä-Savossa ja Kemi Tornion alueella. Samaan aikaan kustannukset kasvavat erikoissairaanhoidossa, kun  kiireetöntä hoitoon pääsyä pidennetään.  

Hoitajamitoituksen tiputtaminen iskee erityisen kovasti alueilla, joissa on erittäin voimakas  vanhusväestö, joka tulee vain kasvamaan tulevina vuosikymmeninä. Samaan aikaan  tehostetun palveluasumisen pääsy vaikeutuu entisestään, vaikka asiakkaita olisi jo nyt jonoksi  saakka. Seuraukset tulevat näkymään yhä pahemmin Pohjois- ja Itä-Suomessa.  

Etelä-Savon ja Lapin hyvinvointialueet ajetaan alas ja Rovaniemen sekä Mikkelin  keskussairaaloiden asema vaarantuu  

Savonlinnan ja Länsi-Pohjan sairaaloiden palvelutason laskiessa, potilasvirrat suuntautuvat  itse asiassa muihin sairaaloihin kuin Rovaniemelle ja Mikkeliin. Tämä vaarantaa Rovaniemen  ja Mikkelin keskussairaaloiden kannattavuuden ja siten nykyisten hyvinvointialueiden  olemassaolon. 

Kemin ja Savonlinnan kaupungit vaativat hallitukselta toimenpiteitä kaupunkien ja  alueiden toimintaedellytysten turvaamiseksi, jos hallitus aikoo viedä tehdyt päätökset  toimeen. 

Tiedote