Uutiset 31.5.2023 06:00

Kesämeininkiä kylillä

Mira Markkanen-Vänttinen

Kyläyhdistykset ja kylätoimi- kunnat järjestävät kesän mittaan tomeraa toimintaa pitkin poikin Rantasalmea. Kylätapahtumiin pääsee osallistumaan menemällä paikan päälle.

Tiemassaari on kiva kylä ja kylätapahtuma Kiva kylä pidetään heinäkuun alussa. Kesätapahtumassa on ainakin nukketeatteria, kirjailijavieras ja valokuvanäyttely.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Roosamari Haapala kertoi, että Kiva kylä on heillä ihan uusi idea. Yhdistykselle sattui tulemaan kysely haluaisiko se osallistua maaseudulle teatteria tuovaan hankkeeseen, hakemus tehtiin ja Tiemassaarta tärppäsi.

– Saimme itse valita minkä nukketeatteriesityksen otamme ja esitysajan joko kesäksi tai talvitapahtumaan. “Poika ja korppi” esityksen ympärille oli helppo keksiä muuta ohjelmaa. Kesätapahtumassa ovat mukana kotiseutuyhdistys ja kirjasto, mitä kautta saatiin kutsuttua Perttu Immonen.

Kirjailija Immonen oli kyläyhdistyksen vieraana muutama vuosi sitten kirjansa Rahvaan historia tiimoilta. Teoksessa kerrotaan muun muassa rantasalmelaisen Erosen suvun vaiheista. Nyt Immonen on kirjoittanut uuden kirjan, mikä oli hyvä syy pyytää hänet uudelle visiitille.

Historiateemaan liittyvästi kylätapahtumaan kerätään oman kylän vanhoja valokuvia. Kyläyhdistys on julkaissut takavuosina kyläkirjoja, joissa on Juha Leskisen kuvaamaa uudempaa Tiemassaarta asukkaineen.

Osikonmäen kyläyhdistys pitää huolta Hyppinginmäen näkötornin alueesta. Tornin juurelle, keskelle valtakunnallisesti merkittävää maisemaa, on kokoonnuttu luontokirkkoon kerran kesässä. Näin tehdään myös nyt heinäkuussa, vahvisti Osikonmäen pj Mari Piira.

Osikonmäen ja Kolkontaipaleen kyläyhdistyksiä aktivoi yhteinen, joskin ikävä teema, malminetsinnän vastustus. Naapuruskylät ovat keskeinen osa Tukesin tänä keväänä uudelle malminetsintäyhtiölle myöntämää aluevarausta. Kolkontaipaleen kyläyhdistyksellä ei ole varsinaista kesätapahtumaa, mutta on suunnitelmia uusista hankkeista, kylätalostakin, kertoi pj Asko Linnaranta.

Asikkalan kylällä pelataan kesällä golfia, hehkuttaa kylätoimikunnan Saija Räisänen. Asikkalassa käydään uimassa golfkentän vieressä Junttilan rannassa ja ongella Saksansillan kalasatamassa. Sataman tuntumassa on myös Vaahersalon lintutorni. Juhannuksena kaikki kynnelle kykenevät lähtevät Ruusuhovin saunarantaan katsomaan juhannuskokkoa.

Etelä-Rantasalmen kylät ry yhdistää eteläistä Rantasalmea Mielojärven ja Hiltulan perukoilta Parkumäen kautta Hiismäkeen. Parkumäessä kokoonnutaan kylän urheilukentälle lasten maanantaikisoihin juhannuksen jälkeisenä maanantaina 26.6. ja toisen kerran 3.7. Kyläpj Lotta Juutilainen kertoi, että urheiluaktiviteettien lisäksi kesämeininkiä on Kesäpäivä Kartanolla-tapahtumassa Putkisalon kartanolla 19.7.

Etelä-Rantasalmen kylät pitää osaltaan huolta vuonna 1789 tapellun Parkumäen taistelun muistomerkin ympäristöstä. Muistomerkki on vuonna 1929 pystytetty näkötorni, jota ympäröivässä puistikossa laiduntavat nelijalkaiset ruohonleikkurit, Putkisalon lammastilan lampaat.

Tuusmäen seurantalolla tapahtuu

Tuusmäen kylän erikoisuus ovat aktiiviset ihmiset ja yhteis- ja talkoohenki, päättelee kyläyhdistyksen puheenjohtaja ”kyläpäällikkö”

Panu Hynninen. Panun mielestä talkoohenki yhdistää kaikkia rantasalmelaisia kyläkuntia, mutta joka kylässä on omat piirteensä.

– Meillä talkoohenki mahdollistaa kaikki: tänä kesänä Onnellisen miehen teatteriesitykset, Tunnelillavan tanssit ja muut tapahtumat, Panu listaa.

Tapahtumakeskus Toivonniemi on Hakojärven rannassa, missä

maamiesseurantalon pihapiirin sijoittuvat sekä kesäteatteri että tanssilava. Näytelmä- ja tanssi-iltojen lisäksi vakituisia tapahtumia ovat peräkärrikirppis ja gospel-iltamat.

Panu kertoi, että pihapiiri on tänä kesänä avarampi, koska isoimmat puut on kaadettu. Panun mukaan isot haavat havisivat niin kovasti, että teatteriesitysten aikaan ei kuultu näyttelijöiden puhetta. Metelöivien haapojen lisäksi rannasta kaadettiin mänty, joka olisi saattanut rojahtaa tanssilavan päälle. Tänä vuonna ”Pahakkalanjoen sillalla” yhteislaulutilaisuus on kirppis-tapahtuman yhteydessä. Panu kertoi, että yhteislaulut on nimetty kylän tunnetuimman sillan mukaan, vaikka sillalla ei lauletakaan.

Näytä mainos