Uutiset 23.11.2022 06:00

Kunnonstartti 60+

Tiedote

Rantasalmella ollaan jälleen toteuttamassa eläkkeellä oleville tai eläkeikää lähestyville suunnattu kunnonstartti 60+ kurssi. Ensimmäinen kunnonstarttikurssi toteutettiin vuonna 2020. Kurssi päästiin aloittamaan juuri ennen koronapandemian alkua. Korona hieman sotki suunnitelmia, mutta kaikesta huolimatta noin 8 kuukautta kestävä prosessi saatiinvietyä kunnialla loppuun. Rantasalmelta ensimmäiselle kurssille ilmoittautui yli 20 henkilöä, eli tilaus ja kiinnostus kurssia kohtaan oli tuolloin erittäin suuri.

”Meiltä on tiedusteltu, milloin Rantasalmella järjestetään taas uusi kunnonstartti 60+ -kurssi. Uusi kunnonstartti toteutetaan vuoden 2023 aikana ja ilmoittautuminen on parasta aikaa käynnissä. Kurssille pääsee ilmoittautumaan Tanhuvaaran www-sivujen kautta. Ensimmäinen kokoontuminen, eli starttipäivä pidetään Rantasalmen kunnantalolla 7.12 klo 10.00”, toteaa Tanhuvaaran Urheiluopiston senioriliikuntavastaava Heiko Gross.

”Starttipäivään kannattaa tulla, vaikka et olisi vielä ehtinyt ilmoittautua. Paikan päällä saat tarkempaa tietoa kunnonstartin sisällöistä ja prosessin kulusta” Gross jatkaa.

Yli 60 -vuotiaille suunnatun kunnonstartin tavoite on motivoida 60+ -ikäisiä aktiivisempaan arkeen ja terveellisempään elämäntapaan. Tärkeimpinä painopisteinä ovat arkiaktiivisuuden lisääminen ja lihaskunnon kehittäminen, jotta selviytyminen normaalissa arjessa säilyisi hyvänä mahdollisimman pitkään. Ensimmäinen kunnonstartti oli Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama pilottihanke. Palaute kurssista oli erittäin positiivinen.

”Painosta on vajaan vuoden aikana lähtenyt 30 prosenttia. Myös tasapaino, voimat, nopeus ja mieliala ovat parantuneet. Olen selättänyt monta sairautta. Kakkostyypin diabetes on pois, kolesterolit ovat laskeneet sopivalle tasolle ja keuhkoahtaumataudin lääkitys puolitettiin ja voi olla, että se poistetaan kokonaan” totesi Savonlinnan KunnonSatrtti 60+ –ryhmässä ollut Kirsti Koikkalainen.

Toimintaa on kehitetty pilottihankkeesta saatujen palautteiden perusteella. KunnonStartti 60+ on noin 14 kuukautta kestävä prosessi, joka toteutetaan sekä Tanhuvaaran Urheiluopistolla että Rantasalmella. Prosessi koostuu starttipäivästä, joka järjestetään Rantasalmella joulukuun 7. päivä, kolmesta 3 vuorokauden mittaisesta lähijaksosta Tanhuvaarassa sekä kotiharjoittelujaksosta. Kotiharjoittelujakson aikana ryhmä kokoontuu 8 kertaa liikkumaan lähiohjaajan kanssa omalla paikkakunnalla.

KunnonStartti 60+ sisällössä painottuvat lihaskuntoharjoittelu, motorinen taito, ravitsemus sekä kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tanhuvaaran Urheiluopiston senioriliikuntavastaavana toimiva Heiko Gross toteaa, että kunnonstartin kohderyhmänä ovat kaikki yli 60 vuotta täyttäneet rantasalmelaiset. ”Kaikki otetaan mukaan eikä yläikärajaa ole määritetty. Kriteerinä voisi olla, että elo normaalissa arjessa sujuu ilman ulkopuolista apua ja henkilöillä on vahva motivaatio aktiivisempaan ja terveellisempään elämään. Erityisen tärkeää olisi saada liikkeelle henkilöt, joiden liikunnan määrä on viime vuosien aikana jostakin syystä vähentynyt”

Yhteistyö toteutetaan Rantasalmen kunnan kanssa. Sisällöstä vastaa Tanhuvaaran Urheiluopiston senioriliikuntavastaava Heiko Gross.