Pääkirjoitus 5.4.2023 06:00

Kuntatalous muutoksessa

Markku Leskinen

Eduskuntavaalien tulos osoittaa, että Suomen poliittinen kenttä on murroksessa. Rantasalmella keskusta on edelleen äänestäjien suosiossa ja selkeästi suurin puolue. Perussuomalaisten kannatuksen nousu näkyy kasvuna myös Rantasalmella, mutta kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien kannatuksessa ei ole tapahtunut suurempaa muutosta edellisiin vaaleihin verrattuna. Liike Nyt sai Rantasalmella 91 ääntä, mikä vastaa viiden prosentin kannatusta ja saman verran muutosta aikaisempaan nähden. Se oli myös viidenneksi suurin puolue, jonka taakse jäivät vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja vihreät. 

Uuden eduskunnan ja hallituksen eteen tulee uusi ulko- ja sisäpoliittinen tilanne. Talouspolitiikassa velkaantumista todennäköisesti hillitään, mikä tarkoittaa myös kuntiin kohdistuvaa vyönkiristystä. Julkisten työvoimapalveluiden järjestämisvastuu työ- ja elinkeinotoimistoilta siirtyy kunnille 1.1.2025. Rantasalmi todennäköisesti pyrkii tässä kuntayhteistyöhön, mutta hintalappu merkitsee melko varmasti menojen kasvua. 

Rantasalmen Elinkeinojen kehittämisrahaston puheenjohtajana oleva kunnanjohtaja Rainer Leskinen kertoo, etteivät avustukset ole julkisia. Liiketoimintasalaisuuden piirissä olevien tietojen salaamisen ymmärtää, mutta mihin perustuu myös tukea saaneiden yritysten nimien salaaminen? Tavallisesti rahastot haluavat tuoda esiin toimintaansa ja kertoa tekemästään työstä. Tavallisesti rahastot edellyttävät, että tuen käyttö raportoidaan huolellisesti, jotta myöntäjätaho voi seurata mihin varat ovat menneet. On vaikea kuvitella, että Osmo Ruotsalainen halusi rahastostaan salaista elinkeinoelämän tukijaa.