Seurakunta 5.6.2024 06:00

Kuulumisia ikäkausisynttäreiltä

Toimitus

Vietimme sunnuntaina messun yhteydessä ikäkausisynttäreitä – paikalle tuli iloisia ikäihmisiä ja tunnelma oli lämminhenkinen. Diakoni Eija Janhunen piti hienon juhlapuheen ja kanttori Jarkko Pajunen soitti juhlasoiton uruilla. Itse päädyin messun jälkeen kahveilla haastattelemaan paria rouvashenkilöä, nimittäin Anna-Liisa Ahosta, joka täytti maaliskuun 13. päivä 100 vuotta ja Helli Kaukosta, joka täyttää 97 vuotta joulukuun 13. päivä. 

Anna-Liisa kertoi, että hänen pitkän ikänsä salaisuus täytyy olla työnteossa, jota hän on tehnyt lapsesta asti. Maatalon tyttönä hän joutui tekemään kaikenlaista työtä. Kun Anna-Liisa meni 21-vuotiaana naimisiin, ei hän osannut pelätä mitään. Ehkä jälkeenpäin ajateltuna jotain olisi kannattanut pelätäkin. Koulutukseen ei ollut siihen maailman aikaan mahdollista. ”Rippikoulu ja rokotukset oli ne jutut”, tokaisi Anna-Liisa. 

Anna-Liisa on ehtinyt olla peräti 30 vuotta naimisissa ja 50 vuotta leskenä. ”Kun pää kestää niin sitten on kaikki hyvin”, sen Anna-Liisa haluaisi meille sanoa. Marraskuussa syntyy sukuun vauva, joten sukat, lapaset ja vaunun peitto ovat nyt työn alla! 

Helli puolestaan hymyilee ja uskoo elävänsä vielä pitkään, ainakin 100-vuotiaaksi. Hän tuli alun perin Liperistä ja lähti sieltä emännäksi Rantasalmelle. Helli kertoi, miten heillä oli hirveän hyvät lehmät. Hän sanoi myös olleensa vähän höperö, kun meni nuorena parikymppisenä naimisiin ja karjaa piti hoitaa. Helli oli käynyt ihan karjakkokoulun ja haaveili assistentin työstä, mutta emännän työt veivätkin mennessään. Helli joutui varhain eläkkeelle, mutta on siitä huolimatta elänyt pitkän elämän, ja aikoo vielä elää pitkään. Helli kertoi parantuneensa nyt huomattavasti, kun on kävellyt niin paljon. Pitäisiköhän sitä sitten itsekin mennä vähän ulos kävelemään?

Emiliana Skoog
aluekappalainen

Näytä mainos