Pääkirjoitus 4.5.2023 06:00

Kylällä tapahtuu

Markku Leskinen

Me kaipaamme leipää ja sirkushuveja. Rooman ajoilta peräisin oleva sanonta ei ole menettänyt merkitystään. Vaikka sanonnan historia on karu ja liittyy vallassa pysymiseen pitämällä kansa tyytyväisenä, niin kaiken kirjavilla tapahtumilla ja huveilla on tärkeä asema ihmisille, yhteisöille ja kunnille. Tässä lehdessä on vinkkejä Rantasalmen kesätapahtumista. Lisää varmasti tulee, kunhan kevät tästä etenee. 

Puhallinorkesterin vappukonsertti on rantasalmelaisille perinteinen tapahtuma. Konsertti vaatii monen ihmisen panostuksen. On oikeasti hienoa, että tällainen hilpeä vappuperinne on olemassa. Tapahtumat tarvitsevat tekijänsä ja tietenkin osallistujia. Osallistuminen oman kylän tapahtumiin pitää samanaikaisesti yllä ja lisää omaa hyvinvointia sekä kunnan elinvoimaisuutta ja yhteisöllisyyttä. 

Hupitapahtumien lisäksi on tärkeää vaalia historiallisesti tai aatteellisesti merkittävien tapahtumien muistoa. Esimerkiksi kansallinen veteraanipäivä on tällainen tapahtuma, jonka huomioiminen Suomen jokaisessa kunnassa on tärkeää. Rantasalmella oli kunniavartiossa reserviupseerien ja reserviläisten edustajat. Tilaisuuteen sopisi hyvin myös musiikkinumero, onhan Rantasalmella soittajia. Veteraaneja on elossa vähän, mutta monen suvusta löytyy sodankäyneitä ja siellä kaatuneita, joiden muistoa tulee vaalia. 

Ei pidä väheksyä pieniä tapahtumia. Sellainen on esimerkiksi talkoot. Tehdään jokin homma kuntoon porukalla ja autetaan toisiamme. Talkoolaisia tarvitaan isommissakin tapahtumissa, jotka eivät onnistuisi ilman näitä vapaaehtoisia. Perhetapahtumat juhlista perhekunnan lounaisiin ovat myös näitä tärkeitä tapahtumia; sukulaisuusyhteydetkin hiipuvat, jos niitä ei ylläpidetä. 

Me tarvitsemme yhteisöllisyyttä ja juuri siksi kaikki tapahtumat ovat tärkeitä.