Pääkirjoitus 10.1.2024 06:00

Laitetaan jalalla koreasti

Markku Leskinen

Uusi vuosi, uudet kujeet. Jokainen voi omalla kohdallaan miettiä, mitä uutta tämä vuosi tarvitsee minulta ja mitä minä itse tarvitsen. Moni on varmasti kertonut tehneensä uuden vuoden lupauksia tai ainakin miettinyt omassa mielessään muutostarpeitaan. Minulla yksi, jo uusvanha tavoite liittyy jalkauttamiseen eli liikuttamisen lisäämiseen.

Yrityksissä tilikausi voi osua muuallekin kuin vuoden vaihteeseen. Jokaisen yrityksen on välttämätöntä pohtia mennyttä kautta ja miettiä, missä kohdin tarvitaan parannuksia. Rantasalmen Lehti päätti lisätä tälle vuodelle 5 euron kirjemaksun, koska postittamisen kulut ovat kasvaneet. 

Halusimme tarjota tilaajille e-laskumahdollisuuden tämän vuoden tilauksille, mutta erinäisten teknisten vaikeuksien takia e-laskun tilaaminen oman verkkopankin kautta avautui vasta sen jälkeen, kun olimme jo postittaneet laskut kirjeinä. Sähköpostinsa ilmoittaneille lähetimme laskun sähköpostin kautta. Joitakin vääriä tilauksien uusimisia on tapahtunut, vaikka mielestämme olimme katkaisseet tilauksen. Lehdellämme on siten vielä petrattavaa, niitä uusia kujeita tarvitaan.

Uutena sisältönä alamme käydä läpi lehden kuva-arkistoa. Avaamme kotisivullemme uutisten alle osion ”Kuva-arkisto”, josta pääsee katsomaan lehdessä julkaistuja kuvia. Lehden arkistossa on paljon kuvia henkilöistä, joiden nimet eivät käy ilmi kuvatekstistä. Siinä lehtemme lukijat voivat tulla avuksi ja ilmoittaa meille nimiä. Aloitamme vuodesta 1967 ja lisäämme kuvia viikoittain.

Tänä vuonna julkaisemme silloin tällöin lapsiperheaiheisia kolumneja ja lastenkirjoihin liittyviä kokemuksia. Samoin kirja-arvosteluja tulee olemaan joissakin numeroissa. Julkaisemme uusien tutkimusten katsauksia, joiden aiheina ovat kasvatuksen ja opetuksen kysymykset sekä lapsiperheisiin liittyvät aiheet. Kaikenlaiset juttuvinkit ovat meille tärkeitä, niitä toivomme saavamme myös jatkossa. 

Tapahtumat tekevät elinvoimaisen kunnan. Toivomme, että tapahtumakalenteriin tulisi tietoa niin pienistä kuin suuremmista tapahtumista Rantasalmella. Nettilomakkeen täyttäminen onnistuu luontevimmin tietokoneella. Julkaisemme mielellämme ennakkotietoja ja uutisia itse tapahtumista. Meille kannattaa lähettää tiedotteita, juttuja ja kuvia, jotta tapahtumatiedot tavoittaisivat kiinnostuneet. 

Uusien päämäärien saavuttaminen ei ole mahdollista, jos ei tiedä mitä tulee tehdä ja jos ei aloita. Organisaatioissa laaditaan monia strategioita, joiden kautta uudet kujeet toteutuvat. Tieto tavoitteista ja keinot ovat tyhjiä lupauksia siihen saakka, kun ne ovat vain paperilla. Siirto toimintaan on ydinhaaste, jossa niin moni epäonnistuu. Hyvät aikomukset eivät ole vielä tuloksia. 

Siirron yhteydessä puhutaan usein jalkauttamisesta. Sitten järjestetään koulutuksia, työpajoja ja seminaareja ja toivotaan, että juna lähtee liikkeelle. Porukalla saavutetaan muutosta, kun löytyy alussa pienikin ryhmä veturiksi tartuttamaan uutta toimintatapaa. Jarruvaunuun päätyneiden lukumäärä vähenee onnistumisten myötä ja kulku alkaa sujuvoitua. Valitettavasti muutokset ympäristössä tarkoittavat sitä, että yhden raiteen malli ei toimi pitkään. 

Omien jalkojen liikkeelle laittaminen vaatii ponnisteluja. Vielä enemmän sitä tarvitaan usean työntekijän organisaatiossa. Toivon, että Rantasalmella laitetaan jalalla koreasti tänäkin vuonna, elinvoimaisesti.