Kulttuuri 29.6.2022 06:00

Lippos-Pekan isälle oma perinnehuone

Toimitus/tiedote

Kautta koko Suomen tunnetun seikkailijan, ”ähväärimies” Pekka Lipposen luonut kirjailija Aarne Haapakoski saa oman perinnehuoneen.

Aarnen Kammarin -nimellä kulkevat kaksi huonetta on sisustettu kirjailijan kotikylän Haapakosken seuratalolle Pieksämäelle.

Avajaiskahvit juotiin juhannussunnuntaina, jolloin trumpettisoolo julisti Aarne Kammarin vapaasti yleisön nähtäväksi. Samalla vietettiin merkkivuotta; 60 vuotta kirjailijan kuolemasta (1961, Malaga). Koronan takia tapahtuma siirtyi vuodella.

Avajaisissa Pieksämäki-Seuran puheenjohtaja Asko Hankilanoja kertoi Aarne Haapakosken, ”Outsiderin”, vaiheista, yksityisestä elämästä ja kirjailijan työstä.

Aarnen Kammariin on saatu kirjailijan alkuperäisiä huonekaluja ja käyttöesineitä Haapakosken kotitalosta Hornanlinnasta.

Tärkeä on oma kirjoituspöytä, 1930-luvulta lähtöisin oleva funkiskalusto; 3-istuttava sohva ja 2 nojatuolia ja kirjahylly, jonka Aarne on teettänyt Pieksämäellä. Kirjailijan tyttäreltä Kristiina Hakalalta on saatu perikunnan tallettamia valokuvia, käsikirjoituksia, yksityisiä kirjeitä ja palauteviestejä. Sekä tietysti Aarnen shakettipuku ja hattu.

Aarnen Kammari on avoinna koko heinäkuun keskiviikosta sunnuntaihin kello 12-18, sekä Haapakoski-päivillä 6.8. Muutoin elokuussa tilauksesta