Pääkirjoitus 16.8.2023 06:00

Löytämisen riemua

Markku Leskinen

Tulin miettineeksi, että löytäminen on mukavaa. Jos jotain kadoksissa olevaa etsii ja kunnes se lopulta löytyy, niin tuntuupa se hyvältä. Joskus merkittäviä asioita löytyy kuin vahingossa. Matti Hukkasen hautapaikan löytyminen oli varmasti hieno kokemus. Valokuvaamisessa tunnen usein löytäväni hienoja kohteita, jotka voivat olla maisemaa, esineitä, ihmisiä, eläimiä, oikeastaan mitä tahansa, kun osaset osuvat kohdalleen. Kesäkuvakisaan tuli paljon hyviä kuvia. Kaunis Rantasalmi -teema johdatti monet kuvaamaan vettä ja auringon nousua tai laskua. Järvimaisema puhuttelee meitä monia kauneudellaan. 

Valokuvaamisessa kohteen löytäminen on kohteen hoksaamista. Kohde voi olla monista eri syistä kuvaamisen arvoinen. Kauneus on katsojan silmissä, todetaan usein. Esteettisyys on määrittelyjä pakeneva ominaisuus ja esteettinen elämys on aina yksilöllinen kokemus. Taiteiden piirissä pohditaan jatkuvasti taiteen olemusta, mikä on arvostettua taidetta ja mikä on latteaa esillelaittoa. 

Arkkitehtuuri liittyy myös tähän samaan esteettisyyden maailmaan. Rakennuksilla on monenlaisia tehtäviä, joten niiden tulee sopia siihen tarkoitukseen kuin ne on tarkoitettu. Lisäksi on eduksi, jos siinä toteutuu myös esteettinen ulottuvuus. Esimerkiksi Eliel Saarisen suunnittelema Helsingin rautatieasema on hyvä ja toimiva rakennus rautatieasemana. Se on myös monella tapaa hieno ulkoa ja sisältä. Hienouksien löytäminen asemalta ilahduttaa minua jokaisella kerralla. 

Eliel Saarinen on Suomessa jäänyt Alvar Aallon varjoon. Toivoisin kuitenkin, että Eliel Saarisen 150-vuotisjuhla osaltaan edistää myös hänen töittensä merkityksen kansallista ja myös kansainvälistä huomioimista. 

Esteettinen katselu ja löytäminen on mahdollista arjen keskellä. Iloa tuottavia kokemuksia voi kerätä omaan reppuun joka päivä ja siten edistää omaa hyvinvointia. Hyvän näkeminen ja löytäminen edellyttää otollista asennetta. Harmin aiheita on jokaisella tarpeeksi kannettavanaan. Nuorten äänekäs mopoilu voi ajoittain aiheellisesti harmittaa. Siitäkin selviää paremmin, jos elämän kokonaisuus on tasapainossa.