Kulttuuri 31.5.2023 06:00

Musiikkia ja teatteria joka kolkassa

Mira Markkanen-Vänttinen

Kosulanlammen rannalla yli 150 vuotta maisemaa vartioinut Vanha Pappila pitää ovet auki konserttivieraille. Pappilan salissa kuullaan kesäkuussa 14.6. kitaramusiikkia, heinäkuussa Savonlinnan Musiikkiakatemian mestarikurssin laulusolisteja ja elokuussa 1800-luvun naissäveltäjämestareiden tuotantoa.

Ilokivi kaekuu taijevestivuali on uusi rantasalmelainen musiikkifestivaali. Vestivuali järjestetään 20.-23.7 Ilokivi-nimisessä paikassa Kolkontaipaleella. Ilokivi on entinen kyläkoulu, jota asuttavat Team Ilokiven perustajat oopperalaulaja Johann Tilli ja musiikkitoimittaja Inari Tilli. Tapahtuma lupaa helposti lähestyttäviä kulttuurielämyksiä pienen kylän keskellä.

Festivaalin avajaiskonsertissa vihitään käyttöön Villa Ilokiven konserttisali. Ennen koulun aikaa, 1740-luvulta 1900 luvun alkuun, konserttisalin seinähirret suojasivat Rantasalmen vanhaa puukirkkoa. Lauantaina vestivualiohjelmassa on musiikkisatuja ja yhteislauluilta. Alle 10 vuotiaille lapsille on vapaa pääsy konsertteihin.

Joroisten Musiikkipäivien kartanokonsertti ”Romantiikan nälkään” tarjoillaan Putkisalon kartanossa 22.7. Konsertti sisältää maistiaisia suomalaisesta laulumusiikista sekä muualta Euroopasta. Putkisalossa esiintyvät rantasalmelaislähtöinen oopperalaulaja, baritoni Joonas Orrain ja harmonikkataiteilija Viivi Maria Saarenkylä. Konserttiin voi yhdistää lounasristeilyn M/S Katrillilla Savonlinnasta Putkisalonsaareen.

Joroisten musiikkipäivien muut konsertit ovat Joroisissa, Juvalla ja Leppävirralla. Juvalla musiikkipäivät järjestää maksuttoman laulun ja musiikillisen ilmaisun kurssin, jolle voivat osallistua 7-15 vuotiaat lapset ja nuoret. Kurssi ja päätöskonsertti pidetään Martti Talvela kampuksella 20.7.

Rantasalmen Puhallinorkesteri ei järjestä tänä kesänä omaa musiikkileiriä, joten loppukesän perinteinen leirin päätöskonsertti jää kuulematta. Puhallinorkesteriyhdistys järjestää toisen perinteisen leirin, Ranttali-ikäisten lasten teatterileirin heti kesäloman alussa. Leirin päätösesitys on Tornadolla perjantaina 9.6. Teatterileirin yhteistyökumppanina on Etelä-Savon Musiikkiteatteri- ja oopperayhdistys ESMO ry.

Tiemassaaren kylätalolla 5.7. Kiva kylä -tapahtumassa esiintyy Kuninkaallinen nukketeatteri. Koko perheen nukketeatteriesityksen Poika ja korppi ikäsuositus on viidestä vuodesta eteenpäin. Nukketeatterin ohjaaja-näyttelijä Antti Kemppainen on tuttu joitakin vuosia sitten Rantasalmella nähdyistä Laboratorioteatteri Fennican Pekka Lipponen-näytelmistä.

Tuusmäen kylän kesäteatteri viihdyttää ulkoilmaihmisiä supisuomalaisella teatterikappaleella Onnellinen mies. Tuomo Salmelan ohjaama näytelmä on työstetty talven aikana Järvi-Saimaan kansalaisopiston näytelmäpiirissä. 

Kesäteatterin lisäksi Tuusmäen Toivonniemessä järjestetään gospel-ilta ja Tunnelilavalla tanssit melkein joka viikonloppu.

Elävän musiikin kanssa kosketuksiin pääsee kesän mittaan tanssimalla tai muuten myös Järvisydämen, Kuus-Hukkalan ja Rinssi-Everstin iltamenoissa.

Näytä mainos