Pääkirjoitus 22.11.2023 06:00

Olohuoneen kalustus

Markku Leskinen

Rantasalmelaiset saavat uuden olohuoneen kunnantalolle. Päätös kalustaa kokoushuoneita ja valtuustosalikin sopivaksi myös vapaamuotoisempaan käyttöön on itsessään hyvä. Aika näyttää, missä määrin kuntalaiset ja järjestöt ottavat nämä uudet mahdollisuudet käyttöönsä. Kunnantalon käyttöasteen lisääminen on järkevää, koska kaikki tilat eli myös ne tyhjinä olevat tuottavat kustannuksia. 

Tekeillä olevat käyttöperiaatteet ratkaisevat toimivuuden käytännössä. Se peritäänkö käytöstä esimerkiksi siivousmaksua tulee ratkaisemaan paljon. Tiloissa tullee olemaan edelleen tietotekniikkaa, joten käyttöä on valvottava jollakin tavalla. 

Kulutusta kestävät ja kaiken kirjavien säädösten mukaiset julkisten tilojen kalusteet ovat hintavia. Tässä mielessä enteilevä budjetti 36 000 euroa (alv. 0) on jopa pienehkö. Siksi saattaisi olla järkevintä keskittää budjettia valtuustosaliin, koska se on myös edustustila. 

Valtuustosalin kalustuksen uusimisen yhteydessä voitaisiin uudistaa äänitekniikkaa. Monessa tilaisuudessa tarvitaan äänen vahvistusta, jotta sanomiset kuuluisivat myös takana oleville. Valtuustotyöskentelyn näkyvyyttä voitaisiin lisätä, jos kokouksia voitaisiin seurata etänä. Näin tekee jo moni kunta ja hyvinvointialue. Tämän lisäksi jokin tai jotkin kokoushuoneista voisivat olla olohuonemaisempia sohvineen. 

Onnekkaasti kunnan rahoja säästyi, joten kuntalaisten olohuoneidea etenee nyt käytännössä. Tilojen kalustaminen ennen brändiin liittyviä linjauksia ei kuitenkaan ole paras mahdollinen tilanne. Ideaalitilanteessa nämä olohuonetilat tulisi ensin suunnitella kunnolla, jotta kalusteet, akustiikka, valot, materiaalit ja värit olisivat linjassa käyttötarkoituksiinsa ja toisiinsa. Kunnantalon brändäystä kannattaa joka tapauksessa jatkaa. Aulatilaankin voitaisiin sijoittaa sohvia ja nojatuoleja vähentämään virastomaisuutta. 

Kunnantaloa on hyvä miettiä kohtaamisympäristönä, jossa on sopivia tiloja moneen tarkoitukseen. Minulla ja varmasti monella muullakin on kokemusta kokouksista, jotka ovat olleet uusissa ja niin muodikkaissa yhteisöllisissä tiloissa. Valitettavan usein kävi niin, ettei ollut kunnollista pöytätilaa tietokoneelle ja papereille, tai pöytä oli matala sohvapöytä. Toinen käytännöllinen pulma tuli siitä, ettei näihin olohuoneisiin voinut ottaa mukaan kahvimukia.