Pääkirjoitus 10.5.2023 06:00

Onnellista äitienpäivää

Markku Leskinen

Suomella on käynyt kansainvälisissä vertailuissa hyvä tuuri. Ensimmäiset PISA-tutkimukset nostivat Suomen maineeseen koulutusmaana, kun selvitettiin yhdeksäsluokkalaisten osaamista. 

Onnellisuustutkimuksissa Suomi on ollut ykkönen jo kuusi kertaa. Molemmista tehtiin ja tehdään markkinointitarinoita, joita kerrotaan mielellään ulkomaalaisille. Suomesta halutaan antaa hyvä kuva, jonka kanssa kannattaa tehdä yhteistyötä ja jonne kannattaa tulla tutustumaan. 

Suomi on pieni ja harvaan asuttu maa, jossa ihmisten suhde luontoon on säilynyt. Suurkaupunkien vilinään ja ahtauteen tottuneelle Suomi on todellakin eksoottinen kohde. Meillä on paljon hyvää ja annettavaa. Hyvä on tunnistettava. 

Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta. Suomessa kouluhyvinvointi ja kouluviihtyvyys lasten ja nuorten keskuudessa ei anna suurta juhlinnan aihetta. PISA-tuloksetkin ovat heikentyneet ja suunta näyttää olevan kohti OECD-maiden keskiarvoa. Onnellisuustutkimuksen tulokset todennäköisesti kääntyisivät, jos vastaajina olisivat lapset ja nuoret. Huolestumiseen on myös aihetta ikäihmisten hyvinvoinnissa ja onnellisuudessa. 

Hyvinvoinnin ja onnellisuuden eteen voidaan tehdä paljon paikallisesti. Yksi keskeisimmistä tekijöistä on yhteisöllisyys. Tähän Rantasalmella on panostettu ja sitä kannattaa vaalia voimavarana. Yhteisöllisyyttä on myös äitien muistaminen äitienpäivänä. 

Onnea äideille! 

Näytä mainos