Urheilu 5.10.2022 06:00

Paimennuksen Suomen mestari tulee tänä vuonna Kiteeltä – Minna Eronen ja Nick kirkkaimmalle mitalille

Toimitus/Suomen Paimenkoirayhdistys SPKY ry

Suomen Paimenkoirayhdistys SPKY ryn järjestämät paimennuksen SM-kilpailut kilpailtiin Putkisalon kartanolla Rantasalmella viime viikonloppuna 30.9.-2.10.2022. Kirkkaimman mitalin nappasi haastavan nautinnollisessa finaalissa kiteeläinen lammas- ja emolehmätilallinen sekä pitkänlinjan koirayrittäjä Minna Eronen bordercollieuros Nickin kanssa. Toiseksi jäi hiuksenhienosti osapisteiden perusteella henkeäsalpaavan finaalin jälkeen lietolainen Anja Lehtiö ja kaksinkertainen SM-voittaja BB Coel. Kolmanneksi ylsi loviisalainen Leena Jussila luottokoiransa Valmis Mulderin kanssa. Skotlantilainen tuomari Ian Brownlie tuomitsi kolmen päivän aikana 79 rataa ja oli tyytyväinen niin rataan, koirakoiden tasoon kuin yrittämiseenkin. Putkisalon komeat dorset- ja finndorsetuuhet lisättynä risteytyskaritsoilla toimivat tasaisen varmasti läpi kolmen päivän kisarupeaman. Aivan ilman haastetta ne eivät koirakoiden ohjattavaksi antautuneet, mutta näin täytyy kauden pääkilpailussa ollakin. Lampaat liikkuivat erityisen hyvin määrätietoisten koirien ohjaamina. Myös tuomari linja painotti sujuvuutta ja tasaista, reipasta etenemistä radalla. Vaikka finaalissa kilpaili ilahduttavan monia nuorempia koiria ja ensikertalaisia finalistiohjaajia, kärkikolmikkoon erottuivat lopulta jo vanhemmat ja kokeneemmat koirat.

Suomenmestaruus on ratkennut huikean jännittävän finaalissa 2.10.2022:

Tuomari Ian Brownlie, Skotlanti

1. Minna Eronen ja Nick                        132 p.

2. Anja Lehtiö ja BB Coel                       132 p.

3. Leena Jussila ja Valmis Mulder          129 p.

4. Anja Lehtiö ja Kemi Kesha                  123 p.

5. Leena Jussila ja Wiener                      118 p.

6. Tiina Vuorio ja Hooey            116 p.

7. Kari Kotikoski ja Sammy                     112 p.

8. Jessica Svanljung ja Sam                    100 p.

9. Jessica Svanljung ja Fly                       98 p.

10. Kari Kotikoski ja Glencar Bruce         95 p.

11. Maarit Kyöstilä ja Felltop Rex           78 p.

12. Minna Eronen ja Farmirekun FreddieG         61 p.

13. Helena Pesonen ja Glencregg Tweed DQ

14. Peppi Laine ja Tria               DQ

15. Tiina Vuorio ja Haley                        DQ

Järjestelyt onnistuivat hienosti. Putkisalon rutinoitunut kisakoneisto lampaineen, varikkoineen, ruokapalveluineen ja runsaine vapaaehtoisineen lunasti odotukset. Sää oli viileän kaunis syyssää, vain perjantaina saatiin hiukan sadetta.

Suomen Paimenkoirayhdistys SPKY ry, joka on perustettu 1978, työskentelee ja edistää paimentavan työkoiran asiaa koulutuksen, kasvatuksen, neuvonnan ja tiedottamisen kautta. Kilpailutoiminta on tärkeä osa lisätä osaamista ja harjoittelumotivaatiota sekä arvioida koirien koulutettavuutta ja sopivuutta jalostukseen. Suomen maajoukkue kansainvälisiin lammaspaimennuskilpailuihin valitaan SPKY:n kilpailuissa. SM-kilpailu oli yksi syksyn kolmesta karsintakisaviikonlopusta.

Yhdistys kiittää SM-sponsoreitaan: Robur, Gumbostrand Ullhantverket, Kotikosken lammastila ja Putkisalon kartano.