Uutiset 31.5.2023 06:00

Säännöllinen nuohous on tärkeää ja perustuu lakiin

Jari Kemppainen

Kevät ja alkukesä ovat nuohoojille kiireistä aikaa, kun kesämökkien ja loma-asuntojen omistajat alkavat palata kesälaitumille.

– Savuhormien ja tulisijojen säännöllinen nuohous on tärkeää, jottei niihin kertynyt palamisjäte aiheuta tulipalon vaaraa. Nuohouksesta hyötyy myös taloudellisesti, kun polttoaineen kulutus pienenee ja täydellinen palaminen tehostuu, nuohousyrittäjä Aapo Rötkö kertoo.

Oman yrityksensä Järvi-Suomen Nuohouksen nimissä nuohouksia koko maakunnan alueella tekevä Aapo muistuttaa, että hormien ja tulisijojen nuohous perustuu lakiin ja on kiinteistön omistajan vastuulla. Nuohouspalvelut uudistuivat vuoden 2019 alussa, kun vanha piirinuohousjärjestelmä ja  siihen liittynyt hintasääntely loppuivat. Pelastuslaitoksilla ei ole enää velvoitetta huolehtia nuohouspalvelujen järjestämisestä alueellaan.

– Pelastuslain mukaan vakituisten asuntojen tulisijat pitäisi nuohota kerran vuodessa. Vapaa-ajan asunnoissa puolestaan kolmen vuoden välein. Ratkaisevinta on kuitenkin se, miten usein tulisijoja käytetään. Joitain tulisijoja voi olla hyvä nuohota useamminkin, jos niitä lämmitetään runsaasti. Myös talvi on hyvää aikaa nuohota eikä tulisijan lämmittäminenkään ole este nuohoukselle.

Säännöllinen nuohous takaa myös sen, että samalla tulee tarkistettua tulisijojen ja hormien kunto.

– Tulisijojen ja piipun kunnon tarkastaminen on tärkeä osa tätä työtä ja hoituu kätevästi nuohouksen yhteydessä. Mikäli tulisija on ollut pitkään käyttämättä, se oli hyvä tarkastuttaa ennen kuin ryhtyy sinne tulia virittelemään.

Nuohoojan työ on myös asiakkaiden opastusta ja neuvontaa erilaisten tulisijojen turvalliseen, ympäristöystävälliseen ja energiatehokkaaseen käyttöön.

Myös ilmanvaihtokanavat pitää puhdistaa

– Nykypäivänä ihminen viettää ison osan elämästään sisätiloissa, joten ilmanvaihtojärjestelmien puhdistaminen tietyin väliajoin on terveyden, hyvinvoinnin ja paloturvallisuuden kannalta tärkeää. Putkiin, venttiileihin ja ilmastointikoneisiin kertyy ajan myötä monenlaisia epäpuhtauksia, kuten siitepölyjä, huonepölyä, mikrobeja, bakteereja, homesieniä sekä savu- ja käryjäämiä, Aapo Rötkö muistuttaa.

Hyvin toimiva puhdas ilmanvaihto on tärkeää niin asukkaiden terveyden kuin kiinteistön kunnonkin kannalta. Aapon mukaan ilmanvaihtokanavat kannattaisi puhdistaakin vähintään kymmenen vuoden välein.

– Toimiva ilmanvaihtojärjestelmä parantaa sisäilman laatua ja poistaa haitallista kosteutta rakenteista pitäen näin myös kiinteistön paremmassa kunnossa.

Aapo Rötkön omakin ura nuohoojana alkoi ilmanvaihdon puhdistushommissa kesätöissä.

– Hankin sen jälkeen alan koulutuksen nuohousalalle, enkä voisi olla ammatinvalintaani tyytyväisempi. On hienoa saada tehdä työtä, jossa saan olla ihmisten kanssa tekemisissä ja voin parantaa heidän arkeaan tätä perinteikästä työtä tekemällä.

Vuoden 2020 loppuun saakka Aapo työskenteli mikkeliläisen nuohousyrityksen lukuun, kunnes oman yrityksen perustaminen alkoi kiinnostaa. Tuo haave toteutui  vuoden 2021 alussa.

– Tuhannet tulisijat ja hormit ja erityisesti asiakkaat, joiden luona olen saanut käydä nuohoamassa, ovat opettaneet, mikä tässä työssä on oikeasti tärkeää. Se on asiakaspalvelu, johon olen erityisesti pyrkinyt panostamaan siisteyden, huolellisuuden ja täsmällisyyden lisäksi. Onhan nuohouksessa kyse kuitenkin aina ihmisten kodeissa tapahtuvasta toiminnasta.