Pääkirjoitus 21.2.2024 06:00

Sisällä ja ulkona

Markku Leskinen

Saimaannorpan suojelutoimet vaativat rantasalmelaisilta ja kunnan kausiasukkailta huomaavaisuutta. Norppa on ja sen tuleekin olla erityisessä suojelussa, onhan se kunnan symbolina päiväkodinkin nimessä (Kuutti). Pesimärauha turvaa norppien tulevaisuuden. Myös arjen ekotekojen tulee yleistyä kunnassa.

Kuntalaisten olohuone on nyt avattu. Käytön pelisäännöt tulisi julkaista kunnan kotisivuilla mahdollisimman pian, jotta olohuone alkaisi elää. Avaus kiinnosti kuntalaisia, joten toiveet ja odotukset ovat korkealla. Pallo siirtyy järjestöille, joiden tapahtumia tulisi jatkossa tuoda kunnantalolle. 

Rantasalmella on ollut mukavasti myös ulkotouhuja, kuten laskiais- ja mäenlaskutapahtumat. Euromusakin soi perinteikkäästi 12 tuntia. Viikonlopun lumisade muutti monen suunnitelmia, niin kävi myös meille lehden tekijöille. 

On sanottu, että meidän suomalaisten luontosuhde on hyvällä mallilla. Monelle metsä tai järvellä liikkuminen on elinkeino tai virkistymisresurssi. Me osaamme ja uskallamme olla luonnossa. Luonnon ääri-ilmiöt eivät ainakaan vielä kosketa Suomea, mutta tulevaisuudesta ei koskaan tiedä. Toivottavasti Atlantin merivirrat eivät muutu äkisti jäätiköiden sulamisen seurauksena.

Sitran tutkimus muutaman vuoden takaa osoitti, että 87 % suomalaisista piti luontoa erittäin tai melko tärkeänä omassa elämässään ja arjessaan. Tämä lupaa hyvää norpillekin. Rantasalmella matkailuelinkeino on nousemassa yhä tärkeämmäksi. Todennäköisesti turistimassoja ei tarvitse pelätä, mutta matkailun toteuttaminen luontoa säästäen vaatii toimenpiteitä.