Kulttuuri 10.12.2023 19:32

Suomalaisen musiikin konsertti

Toimitus

Rantasalmen puhallinorkesterin A-orkesteri esittää suomalaista musiikkia Juuso Wallinin johtamana perjantaina 8.12. klo 18.00 Rantasalmen kirkossa. Konsertin ohjelmisto heijastaa eri aikojen kotimaisten säveltäjien musiikkia ja juhlistaa virallista Suomalaisen musiikin päivää, joka sijoittuu Sibeliuksen syntymäpäivälle.

Rantasalmen puhallinorkesterien syyskauden uurastus huipentuu joulukuun konsertteihin, joista tulevan perjantain konsertti on A-orkesterin tähdittämä, mutta orkesteriyhdistyksellä on tiedossa myös joulukonsertti ”Joulu Torniksella”, jossa esiintyvät B- ja C-orkesteri sekä Aikuisten puhallinorkesteri ja erikoisvieraana Rantasalmen kamarikuoro. Joulu Torniksella -konsertti järjestetään perjantaina 15.12. kello 17.00 Tornadolla 

Lähes 30 soittajan A-orkesterin ohjelmisto kirkossa koostuu sekä perinteisistä kotimaisista säveltäjänimistä että nykysäveltäjistä. Suomalaisen musiikin konsertissa on peräti kolme orkesteriyhdistyksen tilaamaa kantaesitystä. 

Ilari Hylkilän Solemn procession, Sauli Saarisen Saimaa ja Auringonlasku sekä rantasalmelaisittain erityisen merkittävä, paikallisen orkesteriharrastajamme Tuulikki Matikaisen säveltämä Hoviväen esiinmarssi. 

Varkaudessa rehtorina toimiva Matikainen on pitkäaikainen Aikuisten puhallinorkesterin lyömäsoittaja, joka nyt avaa uusia uria säveltäjänä. Hän kuvailee teoksensa olevan ensimmäinen osa kolmiosaisesta musiikillisesta tarinasta. 

Tarina kertoo, mitä satujen kuninkaanlinnassa tapahtuu, kun juhlien jälkeen kuningaspari on vetäytynyt nukkumaan, hovin muu väki käy kukkumaan ja tämä aloitusosa marssittaa heidät juhlasaliin herkuttelemaan ja juhlimaan.

Juhlimme konsertissa esimerkiksi harvoin esitetyn Marttisen Triumfin ja Paciuksen ensimmäiseen suomenkielisen oopperan (kantaesitetty v. 1852), Kaarle-Kuninkaan metsästyksen alkusoitolla. 

Lisäksi oman ”paikallisvärinsä” antaa vuonna 1912 Savonlinnan soitto- ja laulujuhlilla kantaesityksensä saanut Leevi Madetojan Intermezzo, joka –julkistettakoon se tässä – on konsertin encore. Osana konserttia Madetojalta kuullaan myös Juhlamarssi, joka on sävelletty Eino Leinon 1910 kantaesitettyyn näytelmään Shakkipeli. 

Näytelmän tapahtumapaikkana on keskiaikainen suomalainen ritaritupa. Kohtauksessa, joka on otsikoitu ”Karkelo ja Pantomiimi”, kyseisen juhlamarssin säestyksellä uni ja valvetila sekoittuvat shakkipeliin, jossa vilisevät niin tornit, kuninkaat kuin kuningattaret ja ritarit.