Pääkirjoitus 24.1.2024 06:00

Suomelle ulkopoliittinen suunta

Markku Leskinen

Tasavallan presidentin vaali on demokraattisessa Suomessa tärkeä tapahtuma. On hyvä, että ehdokkaita on eri puolueista ja ryhmistä. Moniääninen vaali kertoo, että Suomessa voi asioista olla montaa eri mieltä. Läheltä ja kauempaa löytyy esimerkkejä maista, joissa äänestäjillä ei ole aitoja vaihtoehtoja. 

Äänioikeuden käyttäminen on henkilökohtainen panostus Suomen ulkopolitiikan suunnan määrittämiseksi. Presidentti johtaa meillä ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö. Ehdokkaiden väliset erot ovat olleet runsaasti esillä eri mediakanavissa. Oman ehdokkaan valinta on arvovalinta.

On lähes varmaa, että vaalissa tarvitaan toinen kierros. Lopullinen valinta kahden eniten ääniä saaneiden välillä tarkoittaa monelle, että oma ehdokas ei ole enää mukana. Toisella kierroksella heidän tulee valita viisaasti, jotta omasta mielestä Suomen etu toteutuisi. Vaalitapa toimii hyvin, kunhan me äänestäjät äänestämme molemmilla kierroksilla. 

Suomen ulkopolitiikassa on lyhyessä ajassa tapahtunut suuri muutos. Olemme luopuneet liittoutumattomuudesta, kun liityimme Natoon. Sen seurauksena myös suomettumisen aika on perinteisessä mielessä ohitse. Venäjä pyrkii edelleen vaikuttamaan Suomen asioihin ja politiikkaan monin eri tavoin. Vaikuttamisen sävy on muuttunut aggressiivisemmaksi, kun heidän oman sisäpolitiikkansa tarpeisiin tarvitaan uutta historiankirjoitusta ja viholliskuvan luomista. 

Elämme nyt läpi aikaa, jossa suurvaltapolitiikan kiemurat löytävät tiensä myös meille. Suomen pitää varautua pahimman varalle ja sietää laaja-alaista kiusantekoa. Suomen sisäpoliittinen tilanne on myös vaikea. Erityisesti sote-uudistus on tavallisen ihmisen kannalta kääntymässä sote-heikennykseksi. Lakko-oikeus kuuluu demokratiaan, mutta uhkaavat pitkät ja laajat lakot eivät vie Suomea eteenpäin juuri nyt. 

Pienenä maana Suomen on hyvä olla puheväleissä joka suuntaan. Me tarvitsemme presidentin, joka pystyy tähän. Me äänestäjät olemme tilanteessa, jossa tarvitsemme medialukutaitoa. Monen ehdokkaan kohdalla suorastaan liiallista julkista huomiota saavat tehtävän hoidon kannalta epäolennaiset asiat. On hyvä muistaa, että mahdollisuus äänestää vapaissa vaaleissa on etuoikeus!