Pääkirjoitus 9.8.2023 06:00

Teknologian haavoittuvuudesta

Markku Leskinen

Meitä on varoiteltu ukkosista ja myrskyistä pitkin viikkoa. Onneksemme pahimmat myräkät menivät sivummalta. Myrskyjen sähkölinjoille kaatamat puut katkaisevat edelleen monilta sähköt, vaikka paljon niitä johtoja on kaivettu maahan. Olemme todella riippuvaisia sähkön saatavuudesta ja vieläpä kelvolliseen hintaan. Sopimuksien hintavaihtelut ovat olleet suuria ja monet joutuvatkin pulaan hintapiikissä. 

Olemme myös riippuvaisia sovelluksista, joita päivittäinen elämä edellyttää. Meillä sähköpostipalvelu ei toiminut juuri pahimpaan aikaan eli juuri ennen lehden lähettämistä painoon. Varasuunnitelmin siitäkin selvisimme. Pankkienkaan nettipalvelut eivät ole säästyneet ongelmilta, joten häiriötilanteessa maksuliikenne ei toimi. Kaupoissakin olen ollut tilanteessa, ettei korttimaksua voitu ottaa vastaan, koska yhteydet eivät toimineet.

Näiden sähköisten palveluiden häiriöihin varautuminen on nykyään erityisen tärkeää. Maailmantilanne näyttää olevan menossa suuntaan, jossa tarkoituksellisesti haitataan sähköisten viestimien ja palveluiden toimintaa. Samaten nettirikollisuus on saamassa uusia työkaluja huijauksilleen, koska tekoälyllä voidaan tuottaa jopa toisen henkilön ääntä. Digipalveluiden käytössä terve epäily on paikallaan, jottei tule höynäytetyksi. 

Tavallisen ihmisen oma elämä ei yleensä sisällä suuria salaisuuksia. Silti on hyvä miettiä omaa digijälkeä, joka karttuu jokaisen käyttökerran jälkeen. Tekniikka mahdollistaa jo nyt meidän profiloinnin ja automaattisen valvonnan. Dataa tallentuu valtavasti, jota myös rikolliset osaavat hyödyntää. Tietoturvasta huolehtimisesta on tulossa uusi kansalaistaito. Hyväuskoisuudesta voi joutua maksamaan kalliin hinnan. 

Häiriöihin varautuminen kannattaa aloittaa ennen häiriöitä. Varastossa on hyvä olla juomista ja evästä muutamaksi päiväksi. Käteistäkin voisi olla esimerkiksi viikon tarpeisiin. Moni tekee työtä tietokoneen kautta, joten varavirtaan ja vaihtoehtoisien työtapojen miettimiseen on hyvä käyttää aikaa ja toteuttaa ne. Tätä kirjoitusta tehdessäni sähköverkkoon tuli katkos, joka sammutti pöytätietokoneen. Menetin siinä muutaman rivin verran tekstiä. 

Näytä mainos