Pääkirjoitus 1.3.2023 06:00

Valoisaa tulevaisuutta

Markku Leskinen

Samuel Möllerin Haapaniemen sotakoulun opetussuunnitelma oli aikaansa edellä. Nuorten miesten kokonaisvaltaisen ja yksilöllisen sivistämisen ja kasvattamisen periaatteet eivät ole vanhentuneita tämän ajan yläkoululaisille. Möller oli moniosaaja, jonka pedagogiikka on selkeästi sukua Suomen kansakoulun isäksi nostetun Uno Cygnaeuksen (1810–1888) ajatuksille. 

Nykyisen Jyväskylän yliopiston S-rakennuksen (miesseminaari) salin seinällä on edelleen teksti: ” Waeltaja sano Suomelle, että sen nuorison parasta tässä harrastetaan”. Seminaarin tehtävänä oli kouluttaa kansankoulunopettajia, jotka nostaisivat Suomen nuorison tietämättömyyden ja sivistymättömyyden pimeydestä tiedon valoon ja siten olisivat rakentamassa Suomelle valoisaa tulevaisuutta. 

Rantasalmelaisten kannattaa vaalia Haapaniemen pedagogista perintöä ja tukea musiikkiteatteritoiminnan jatkuvuutta myös jatkossa. Kunnan keskeisenä tehtävänä on tarjota lapsille ja nuorille hyvät edellytykset kasvaa ja kehittyä varhaiskasvatuksen piirissä, peruskoulussa ja lukiossa. Työssä tarvitaan tulevaisuudenuskoa, jonka motoksi sopisi hyvin ”lasten ja nuorten parasta tässä harrastetaan”. 

Markku Leskinen