Pääkirjoitus 20.12.2023 06:00

Yhteisöllinen kunta

Markku Leskinen

Ensimmäinen vuosi uudessa Eloisassa on takana. Tähän mennessä muutoksia on ollut vähän, mutta talousarviossa päätettyjen kustannusten karsimisen seurauksena tulevasta vuodesta tuleekin jo palveluita muuttava. Suunta näyttää olevan niiden heikentyminen. Eloisassa ja muillakin hyvinvointialueilla korostetaan digipalveluiden tuovan lisää joustoa palveluihin ja säästöjä. Näin voi olla joillakin sote-palveluiden käyttäjillä. Rantasalmella on paljon iäkkäitä kuntalaisia, joilla ei ole tietokonetta eikä älykännykkää. He eivät ole digiasiakkaita ilman tukea. 

Suomessa yleistyy salakavalasti viranomaisasioinnin digipakko. Päästäkseen verottajan, kelan ja monien muidenkin tahojen palveluihin täytyy olla vahvan tunnistautumisen välineet. Usein se on verkkopankkitunnukset. Niitäkään ei ole kaikilla. Asiointi onnistuu palvelupisteillä vielä jotenkin, mutta vaikeaksi se jo tehdään. Ne ovat harvakseltaan auki ja saattavat sijaita toisella paikkakunnalla. 

Kunnanvaltuuston kokouksessa tehtiin valtuusaloite, jonka mukaan kunnan tulisi selvittää kuinka moni voisi jatkaa kotona asumista pienen tuen turvin, millaista tuon tuen tulisi olla ja miten tukea tulisi koordinoida. Aloitteessa kysytään myös, että voisiko kunta olla mukana kylätoiminnan kehittämisessä kumppanuuspöytämallilla kylätoimijoiden ja muun kolmannen sektorin kanssa. Edelleen pyydettiin selvittämään olisiko mahdollista hankkeena käynnistää kylätyöntekijätoiminta Rantasalmella. 

Aloitteen sisältö sai kannatusta. Kotona asumisen tuki toteutuu pitkälti omaishoitona, mutta omaishoitajan itsensä tuessa olisi vielä paljon kehitettävää. Kaikilla ei ole lähellään puolisoa, lapsia tai muita omaisia auttamassa, joten yksinasuvien on pärjättävä. Nämä vielä epävirallisen kotihoidon tuen piirissä olevat ja omillaan asuvat saattavat sinnitellä jaksamisessaan aivan ylärajoillaan. Yhteisöllisellä naapuriavulla olisi mahdollista tukea kotona asumista monin eri tavoin ennen varsinaisia sote-palveluita. 

Yhteisöllisyyteen liittyy myös kylätoiminnan kehittäminen ja kylätyöntekijätoiminta. Yhteisöllisyys on pienten kuntien voimavara, jota kannattaa vaalia ja jalostaa. Samaan kokonaisuuteen kuuluu myös kunnantalon kehittäminen kuntalaisten olohuoneeksi. Hyvinvoinnin edistämiseen tarvitaan uusia ideoita ja uusi työtapoja. 

Uusi kuntatalous vaatii yhä tarkempaa suunnittelua. Rantasalmen talousarvion ylijäämä tulevalle vuodelle on noin 70 000 euroa. Summa on varsin pieni, joten toimialojen on pysyttävä suunnitelmissa. Yllätyksille ei ole varaa. 

Kunnanvaltuusto myönsi 200 000 euron tuen kiinteistöyhtiölleen. Tuki on sama summa, jota pidetään EU:n ohjeistuksessa vähämerkityksellisen tuen (de minimis-tuki) ylärajana. Yritys voi saada tätä tukea kuluvan ja kahden edellisen verovuoden aikana enintään 200 000 euroa. Vaikutus on siten kolme vuotta. Kokouksessa ei puhuttu tästä periaatteesta, vaikka muutamat valtuutetut kysyivätkin, miten pitkästä tuesta on kyse. Aika näyttää, missä määrin tuki riittää paikkaamaan yhtiön heikkoa rahoitustilannetta. 

Joulunaikaan ollaan monta kertaa ostoksilla. Toivon, että ostoksia tehtäisiin paikkakunnan omissa liikkeissä. Siten jokainen voi edistää kunnan elinvoimaisuutta.

Kiitän lehtemme lukijoita, ilmoittajia ja yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. Hyvää joulua ja yhteisöllistä uutta vuotta!