Toiveita 21-25
Rantasalmen kunta on päättänyt ostaa 5 % osuuden Varkauden kaupungin tytäryhtiöstä. Yhtiö toimii omistajajäsenilleen sidosyksikköperiaatteella (in-house yhtiö). Julkisuudessa laajaa keskustelua herättänyt hankintalakityöryhmän mietinnön esityksen mukaan vaadittu omistusosuus nousisi 10 %:iin. Mietinnön mukaan hankintayksikkö eli myös Rantasalmi voisi tehdä uusia määräaikaisia sopimuksia 30.6.2026 saakka, joiden kesto olisi korkeintaan yksi vuosi. Lakiluonnoksesta päätetään tulevana syksynä.
Kunnanhallitus on tehnyt palveluiden ostamisesta esisopimuksen, mikä sisältää erinäisiä ehtoja. Siinä ei ole mainintaa optiosta myöhemmin kasvattaa Rantasalmen omistusosuus 10 %:iin, jos lakimuutos sitä edellyttää. Asiasta todetaan, että ”Yhtiö täyttää inhouse asemalle asetetut edellytykset suhteessa Kuntaan (omistus- ja määräysvalta)”.
Kunnan tavoite on kuitenkin selkeä näiden päätösten taustalla eli pitää talous- ja henkilöstöhallinnon kustannukset kurissa. Pyrkimyksenä on, että palvelut alkaisivat 1.1.2026.
Rantasalmen kunta yhdessä muiden kuntien pyrkivät vielä vaikuttamaan suunnitelmiin ottaa käyttöön lukioiden lukukausimaksut EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisilta opiskelijoilta. Delegaatio esittää opetusministerille, että ennen päätöstä tehtäisiin vielä vaikutusten ennakkoarviointi. Toivoa sopii, että ehdotus saa vastakaikua.
Toiveita liittyy myös junaliikenteen kehittämiseen. Junayhteyden saaminen Pieksämäeltä Parikkalaan olisi ennen muuta aluepoliittinen linjaus. On selvää, että ratayhteyttä ei voida perustella vain taloudellisten tuottojen suunnasta, mutta huoltovarmuuden kannalta sillä olisi merkitystä. Valitettavasti Suomi on jäämässä jälkeen raideliikenteen kehittämisessä verrattuna moneen muuhun maahan.
Kunnanhallituksessa ollaan päätetty tämän vuoden Manta ja Pekka -tunnuspalkinnon saaja. Tänä vuonna tunnuspalkintoja on yksi ja se tullaan myöntämään yhteisölle. Meistä itse kukin voi jo arvailla saajaa.